در گفت وگو با لینك بخر دات كام اعلام شد

ورود 25 ماهواره ایرانی به مدار لئو

ورود 25 ماهواره ایرانی به مدار لئو لینک بخر دات کام: رئیس سازمان فضایی ایران، دستیابی به مدار ژئو (36 هزار کیلومتری سطح زمین) را یکی از اهداف طولانی مدت برنامه ریزی شده برای صنعت فضایی کشور برشمرد و با اشاره به موفقیت های اخیر در تثبیت پرتابگرهای لایه لئو و پروژه های انتقال مداری، از شروع پرتاب های جدید در سالیان آینده و ادامه تلاش ها برای توسعه پرتابگرهای سنگین و بلوک های انتقال مداری آگاهی داد.


به گزارش لینک بخر دات کام به نقل از ایسنا، در سالیان اخیر، صنعت فضایی ایران با پیشرفت های شایان توجهی در حوزه های مختلف، خصوصاً در عرصه ماهواره ها و پرتابگرها، به عنوان یکی از ارکان کلیدی توسعه علمی و تکنولوژیکی کشور مطرح گردیده است. دستیابی به مدار ژئو (مدار ۳۶ هزار کیلومتری) و توسعه ماهواره های مخابراتی در این مدار، یکی از اهداف طولانی مدت و مهم سازمان فضایی ایران است.
در این جهت دکتر سالاریه رییس سازمان فضایی ایران درباب برنامه های این سازمان برای رسیدن به ماهواره های مخابراتی در مدار ژئو (۳۶ هزار کیلومتر از سطح زمین) و پیشرفت های چشم گیر در پروژه های فضایی ایران سخن گفت.
وی با اشاره به موفقیت های اخیر در تثبیت پرتابگرهای لایه لئو و پرتاب بلوک انتقال مداری سامان-۱، از شروع پروژه های جدید در سالیان آینده و تاکید بر اهمیت همکاریهای علمی و صنعتی در این راه آگاهی داد.
به گفته ی ایشان، هدف غائی دستیابی به مدار ژئو تا سال ۱۴۰۵ است و این روند با تمرکز بر توسعه پرتابگرهای جدید و فناوری های پیچیده ادامه خواهد یافت.
دکتر حسن سالاریه در گفت و گو با ایسنا با اعلان اینکه از سال ۸۷ که ماهواره امید پرتاب شد تابحال ماهواره های گوناگون ساخت ایران، در مدار قرار گرفته است، اضافه کرد: تعدادی از این ماهواره ها عمر کاری شان به انتها رسیده و برخی هم چون عمر مداری آنها هم خاتمه یافته است، به جو بازگشته اند. بر این اساس تا حالا بالاتر از ۲۵ ماهواره ایرانی در مدار قرار گرفته اند.
وی تصریح کرد: برخی ماهواره ها نظیر «مهدا»، «چمران»، «پارس-۱»، «هدهد»، «کوثر» و غیره در مدار هستند و ماهواره هایی مانند ماهواره مهدا بالاتر از یک سال است که بطور فعال کار می کند.
به گفته ی ایشان، باتوجه به نوظهور بودن صنعت فضایی در ایران خیلی از این ماهواره ها جنبه تحقیقاتی دارند و با هدف توسعه فناوری و زیر سیستم های فضایی، توسعه صنعت پرتابگر و غیره برای نخستین بار در کشور ساخته و پرتاب شده اند.
رییس سازمان فضایی اضافه کرد: از چند سال قبل رویکرد طراحی و ساخت ماهواره از رویکرد مطالعه و توسعه به سوی صنعتی شدن درحال تغییر است و بر این اساس عمر ماهواره های ساخت داخل و قابلیت های آنها درحال گسترش است. این یک مسیر قطعی و حتمی و غیرقابل انکار است که کشور باید طی کند، همچنین که کشورهای پیشرو و موفق در سطح فضایی در دنیا قبل از این طی کرده اند.
وی تثبیت فناوری پرتابگرهای ایرانی و متعاقب آن افزایش تعداد پرتاب های موفق را از دیگر دستاوردهای صنعت فضایی کشور در سالیان اخیر دانست.
سالاریه منظومه باریک باند شهید سلیمانی را یکی از مصادیق مهم این تغییر رویکرد برشمرد و اظهار داشت: در این پروژه مقرر است تعداد زیادی ماهواره در یک برنامه زمانی مشخص و با قابلیت های مشابه ساخته و پرتاب شود. که اجرای آن در سایه رویکرد صنعتی، ممکن است.
برنامه های آینده سازمان فضایی
رییس سازمان فضایی با اعلان اینکه تعدادی از ماهواره هایی که در دو سال قبل رونمایی گردید، پرتاب شدند و برخی دیگر از آنها آماده پرتاب هستند، اظهار داشت: برای سال ۱۴۰۴ پرتاب ماهواره ناهید-۲ را در دستور کار داریم.
وی پرتاب های آزمایشی منظومه شهید سلیمانی را از دیگر برنامه های سازمان فضایی امسال دانست و اضافه کرد: پرتاب های منظومه شهید سلیمانی با نمونه های اصلی امسال آغاز می شود. علاوه بر آن پرتاب ماهواره های «ظفر» و «پایا» را خواهیم داشت. این دو ماهواره باید در سال قبل ۱۴۰۳ باید پرتاب می شد که باتوجه به تاخیری که در برنامه پرتاب رخ داد، تزریق این دو ماهواره به مدار به سال جاری منتقل شد.
سالاریه از پرتاب نمونه دوم ماهواره کوثر در سال ۱۴۰۴ آگاهی داد و تصریح کرد: تعدادی از ماهواره های مربوط به بخش خصوصی در سال ۱۴۰۴ به انتها می رسند و پرتاب آنها نیز پیگیری می شود.
وی با تأکید بر این که امسال برنامه پرتاب های بین المللی و پرتاب های داخلی پررونق تر از سال ۱۴۰۳ دنبال خواهیم شد، اظهار داشت: خیلی از این ماهواره هایی که در سال قبل رونمایی شدند، امسال پرتاب می شوند که با اهمیت ترین آنها ماهواره های «ناهید-۲»، «ظفر»، «پایا»، و همین طور اگر برنامه زمانی پرتاب ها اجازه دهد «نمونه دوم ماهواره پارس-۱ » است. در کنار آن در صورتیکه شرایط مناسبی فراهم گردد، پرتاب ماهواره «پارس-۲» در دستور کار قرار دارد البته محتمل است که پرتاب پارس ۲ در سال ۱۴۰۵ صورت گیرد.
سالاریه با اعلان اینکه اینها ماهواره هایی هستند که طراحی و ساخت آن به انتها رسیده و یا به زودی تمام می شود، اظهار داشت: کار طراحی منظومه شهید سلیمانی و ساخت نمونه های آزمایشی آن به پایان رسیده و آماده پرتاب است و در این جهت امسال پرتاب های اولیه نمونه های آزمایشی منظومه شهید سلیمانی را در دستور کار داریم.
وی اشاره کرد: باید زیر سیستم های منظومه شهید سلیمانی تست شوند که تست های تعدادی از زیر سیستم ها انجام شده است نمونه آن ماهواره فخر-۱ است که در سال ۱۴۰۳ پرتاب شد؛ بخشهایی از سیستم های این ماهواره در منظومه شهید سلیمانی استفاده می شود و این زیر سیستم ها و اجزا آن توسط شرکت های خصوصی توسعه یافته است. تست های اولیه روی این زیر سیستم ها در ماهواره فخر-۱ انجام شده و در مدار قرار گرفته است.
این مقام مسوول با اعلان اینکه از اواخر سال ۱۴۰۴ (نیمه دوم سال در اواخر پاییز و اوایل زمستان سال جاری) پرتاب های نمونه های اصلی مجموعه شهید سلیمانی صورت خواهد گرفت، اظهار داشت: در پروژه منظومه شهید سلیمانی حدود ۲۰ ماهواره مقرر است در مدار قرار گیرد که پرتاب های آن چندین ماه طول می کشد. این پرتاب ها از اواخر ۱۴۰۴ آغاز می شود و براساس برنامه باید در سال ۱۴۰۵ به اتمام برسد.
وی اظهار داشت: پروژه منظومه ماهواره ای شهید سلیمانی یکی از با اهمیت ترین پروژه های کشور در راه صنعتی سازی صنعت فضایی است.
خیز ایران برای ثبت ماهواره مخابراتی
رئیس سازمان فضایی ایران درباب فاصله کشور برای رسیدن به ماهواره های مخابراتی در لایه ژئو، با تأکید بر این که دراین خصوص برنامه بسیار مفصلی در سازمان تعریف شده است، اظهار داشت: برای دستیابی به این هدف در گام اول باید پرتابگرهای لایه لئو را تثبیت می کردیم که این امر به فضل الهی با موفقیت درحال پیموده شدن است. در گام بعدی پرتاب های ارتفاع های بالاتر را از سال ۱۴۰۳ شروع کردیم که نخستین پرتاب آن مربوط به بلوک انتقال مداری سامان-۱ است که در سال ۱۴۰۳ انجام شد.
وی با اعلان اینکه در سال ۱۴۰۴ تلاش بر این است که نمونه اصلاح شده بلوک سامان-۱ نیز پرتاب شود، اضافه کرد: تست های اولیه بر روی پرتابگر سیمرغ ارتقا یافته توسط پژوهشگران سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع درحال پیگیری است و در سال ۱۴۰۴ نیز مانند سال ۱۴۰۳ پرتاب های آزمایشی از نمونه ارتقا یافته پرتابگر سیمرغ را خواهیم داشت. اجرای این پروژه ها در راه نیل به مدارهای ۳۶ هزار کیلومتری زمین آهنگ است.
سالاریه افزود: همین طور پروژه پرتابگرهای کلاس های "ارتقا یافته سیمرغ" و «سریر» را در دستور کار داریم. این پروژه از سال ۱۴۰۲ آغاز شد که تا حالا بخش های خوبی از طراحی آن انجام گرفته و با جدیت دنبال می شود.
وی اشاره کرد: ما در افق برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور دسترسی به مدار ژئو را در برنامه دیدیم و برای رسیدن به ارتفاع بالاتر گام به گام درحال حرکت هستیم؛ توسعه انتقال بلوک انتقال مداری و همین طور توسعه پرتابگرهای سنگین جزء برنامه های مهم و اساسی ما در صنعت فضایی برای رسیدن به این هدف تعریف شده است.
سالاریه با اعلان اینکه پروژه ماهواره ناهید-۳ با رویکرد توسعه ارتباطات در ارتفاعات بالاتر تعریف شده است، اضافه کرد: پروژه ماهواره ناهید-۲ یک گام میانی دراین خصوص است که برای نخستین بار برای توسعه زیر سیستم های مختلف مخابراتی بر روی باند KU روی این ماهواره درحال تست و آزمایش است. ماهواره ناهید-۲ در ارتفاع پایین تزریق می شود و این مسیری است که ما را به مدار ارتفاع بالاتر و بهره برداری از مدار ارتفاع بالا و ژئو برساند.
رئیس سازمان فضایی اشاره کرد: به لحاظ زمان بندی، مسیر در برنامه ۱۰ ساله فضایی تعریف شده و پرتاب ماهواره مخابراتی ناهید-۳ را برای سال ۱۴۰۵ برنامه ریزی کرده ایم و برای این منظور تست های اولیه پرتابگرهای ارتفاع بالا و ارتقاء یافته و بلوک انتقال مداری سامان در حال انجام می باشد و اگر مشکلی فنی زمان بری برای این فناوری ها ایجاد نشود و براساس برنامه ها پیش برویم، ما در ضمن سال جاری و سال آینده به تثبیت برخی فناوری های مهم و ضروری در حوزه ماهواره مخابراتی، هم در حوزه پرتابگر سیمرغ ارتقاء یافته و هم در حوزه بلوک انتقال مداری خواهیم رسید.
وی اضافه کرد: در سالیان ۱۴۰۵ و ۱۴۰۶ تمرکز سازمان فضایی بر روی توسعه پرتابگرها در جرم های بالاتر و ابعاد بزرگتر است تا بتوانیم جرم های بالاتری را در مدار بالاتری تزریق نماییم. بدین جهت امیدواریم در مدت ۳ سال آینده تست های عملیاتی ترکیب پرتابگرها و بلوک های انتقال مداری برای ارتفاع بالاتر، عملیاتی شود. با اجرای این برنامه می توانیم جرمی در حدود چند صد کیلوگرم را در مدار ۳۶ هزار کیلومتری سطح زمین قرار دهیم.




منبع:

1404/01/25
12:04:42
5.0 / 5
29
تگهای خبر: آهنگ , تكنولوژی , سیستم , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
جدیدترین ها